Sıkça Sorulan Sorular

Kulağın Anatomisi

Kulağın üç ana bölümü vardır:

 

  1. DIŞ KULAK 

Sesleri toplayan kulak kepçesi ve bu sesleri kulak zarına ileten ve zarın titreşmesine neden olan dış kulak yolundan oluşur. Dış kulağın sesleri 10-20 dB yükseltmesi gibi sıra dışı bir özelliği vardır. 

 

  1. ORTA KULAK 

Kulak zarının arkasında kalan boşluktur. Bu boşlukta çekiç, örs, üzengi kemikleri bulunur. Kulak zarını titreştiren ses enerjisi, bir ucu zara diğer ucu iç kulaktaki oval pencereye bağlı kemikçiklerin titreşmesi sonucu mekanik enerji olarak iç kulağa ulaşır. Ayrıca orta kulak, östaki borusu ile geniz boşluğuna bağlıdır. Östaki bohücresi vardir. Kemikçiklerden gelen titreşimleri beyindeki işitme merkezine iletir. Bu saç hücrelerinin hasara uğraması, düzeltilmesi mümkün olmayan bir durumdur. 

rusu orta kulaktaki hava basıncının dengede kalmasını sağlar. 

 

  1. İÇ KULAK 

İşitme sinir ve denge organı iç kulakta bulunur. Salyangoz şeklinde içi sıvı dolu kemik yapının (cochlea) bir organdır. Cochlea\`nın içersinde 15.000\`den fazla saç  hücresi vardır. Kemikçiklerden gelen titreşimleri beyindeki işitme merkezine iletir. Bu saç hücrelerinin hasara uğraması, düzeltilmesi mümkün olmayan bir durumdur.

İşitme kaybı ?

İşitme kaybı normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı yüksek sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir. Türkiye`de yaklaşik 5 milyon kişinin işitme kaybı vardir. işitme kaybı, her yaştaki insanı, nüfusun bütün bölümlerini ve bütün sosyo-ekonomik seviyedeki insanlari etkileyen, en yaygın kronik rahatsızlık durumlarından biridir. işitme kaybı 18 yaşın altındaki her 1000 kişiden yaklaşık 17`sini etkilemektedir. Bu oranlar yaşla birlikte yükselmektedir; 65 yaşın üzerindeki her 1000 kişinin yaklaşık 314`ü işitme kaybı yaşamaktadır. işitme kaybı kalıtsal olabileceği gibi hastalık, travma veya uzun süre yüksek şiddetli sese ve ilaç tedavisine maruz kalma yollarıyla da oluşabilen bir sorundur. işitme kaybı, hafif ama önemli duyarlılık kaybından, tamamen duyma kaybına kadar değişebilir.

İşitme nasıl oluşur?
Herhangi bir ses kaynağı kulağa titreşim veya ses dalgaları gönderir. Ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak kanalı yoluyla zara iletilir. Bu titreşimler kulak zarını titreştirir. Titreşimle birlikte orta kulaktaki kemikçikler (çekiç, örs ve üzengi) hareketlenmeye başlar. Kemikçiklerin hareketi, orta kulağa kadar gelen ses titreşimlerinin iç kulaga iletilmesini sağlar. İç kulaktaki koklea, kıl hücrelerine sahip spiral yapısıyla çok hassas bir organdır. Bu kıl hücreler işitsel hücrelere bağlıdırlar. Bu hücrelerin hareketi işitsel sinirlere elektrik sinyali yollar. İşitsel sinir bu sinyalleri beyne iletir. Algılanan bu sesler, beyin tarafından anlamlandırıldığında işitme oluşur.
İşitme kaybı nasıl Oluşur?

İşitme kaybı ses dalgalarının yeterli biçimde beyne iletilememesinden kaynaklanır. Ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplandığı andan, beyne iletildiği ana kadar geçtiği yolların herhangi birinde bozulmaya uğrayabilir.

İşitme kaybının Çeşitleri Nelerdir?
İşitmenin kayba uğradığı yer işitme kaybının türünü belirlemektedir:

1.Sensorineural (Sinirsel) İşitme Kaybı: İç kulakta bulunan salyangozun içindeki işitme hücrelerinin veya işitme sinirlerinin tahribatıyla ortaya çıkan işitme kaybı türüdür. Genetik faktörler;

 

yaşlılık,

bazı viral enfeksiyonlar,

sistemik hastalıklar,

kulağa çok yakın büyük patlamalar,

bazı ilaçlarin uzun süreli kullanımı,

küçük yaşlarda geçirilen ateşli hastalıklar,

yaşlanmaya bağlı  olarak gelişen sinirlerde harabiyet

neden olarak gösterilebilir. işitme kaybıyla beraber duyup anlamama problemi de olabilir. Tibbi tedavisi mümkün değildir. Başlangıçta rahatsız etmeyen işitme kaybı bir yandan ilerlerken, bir yandan da anlama zorluğu yaratmaya başlar. Sinirsel tip işitme kayıplı hasta, etrafında söylenenleri duyabilir fakat net olarak anlamayabilir. Telefonda konusulanları duymakta zorlanabilir, anlayamaz. Kalın sesleri ince seslerden daha iyi duyar. Zamanında işitme cihazı uygulamasına başlanmazsa bu problem çözümü daha zor bir sorun haline gelebilir.

 

2.İletim Tipi işitme Kaybı: Ses dalgalarının iç kulağa ulaşması engellendiği zaman ortaya çıkar. Problem dış ve/veya orta kulakta oluşmaktadır.

 

Kulak zarındaki problemler,

Orta kulak enfeksiyonları,

Kulak kanalının doğuştan kapalı olması,

Aşırı kulak kiri,

Kulağa kaçan yabancı cisimler,

Kemikçiklerdeki kopukluklar veya kireçlenme sonucu düzenli çalışamama gibi sorunlardan dolayı oluşur. Tıbbi ve cerrahi yöntemlerle tedavileri mümkün ve düzeltilebilir kayıplardır . Böyle bir işitme kaybındaki genel şikayet "az duyuyorum" şeklinde olabilir. Kulaklarında doluluk ve tıkanma hissederler. Kendi sesleri kulağına yüksek tonda geldiği için genellikle yavaş ve belli bir tonda konuşurlar.

3.Mixed Tip (Karışık) işitme Kaybı: İletim tipi ile sinirsel tip işitme kayıplarının bir arada görülmesidir. Tibbi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi aksi durumlarda bir işitme cihazı da kullanılabilir. 

İşitme cihazı Nedir?
İşitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdir. Cihazın mikrofonu, içindeki diyaframa herhangi bir basınç sonucu çarpan havanın etkisi ile diyaframın titresmesi sonucu çikışlarinda küçük gerilimler elde edilen, özel bir parçadır. Mikrofon, aynı zamanda akustik enerji olan ses dalgalarnı toplayarak elektrik sinyaline çevirir. Mikrofondan alınan bu elektrik sinyallerinin boyutu amplifikatörde yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör, kendisine ulaşan elektrik sinyallerini, tekrar ses dalgalarına dönüştüren bir çevirici olarak görev yapar. Hoparlörde tekrar akustik enerjiye çevrilen sinyaller hastanin kulağina iletilir ve böylece hastanın duyması sağlanır. işitme cihazı, işitme kaybınızın ilerlemesini veya gerilemesini sağlamaz. Sadece sizin işitmenizi ve günlük yaşantınızı kolaylaştıracak yardımcı bir cihazdır. Dijital işitme cihazlarında temel prensip, akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital islemcide isleyerek dogala en yakin sesi olusturmak ve hastalarin daha rahat işitmelerini sağlamaktir. Yapılan bilgisayar bağlantısıyla da cihaz, hastanın kişiye özel işitme kaybına ve isteklerine uyacak biçimde ayarlanabilir.
İşitme cihazı Hangi Parçalardan Oluşur?
İşitme cihazının parçaları:

 

Mikrofon: Sesi alır ve bunları elektrik sinyallerine dönüştürür.

Amplifikatör:  Elektrik sinyalinin gücünü arttırır.

Pil: İşitme cihazının çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlar.

Hoparlör:  Elektrik sinyallerini yeniden ses dalgalarına dönüştürür.

Kişiye Özel Hazırlanan Kulak Kalıbı:  Hoparlörü kulak kanalına bağlar.
Zinc Air(çinko hava karışımı) pil nedir?

Zinc Air pilleri; işitme cihazlarındaki en popüler güç sistemidir.Eşi olmayan bir yapıyla dışardaki havayı pilin içine almasını sağlar.Böylece diğer pillerden çok daha fazla bir enerji yoğunluğu sağlanmış olur.Zinc air teknolojisi ile aynı ebattaki pillere nazaran iki kat daha fazla pil ömrü sağlanır.

En sık kullanılan pil ebatları nelerdir?
En yaygın pil ebatları 10,312,13,675,675 Cochlear Implant'tır.Gün geçtikçe küçülen işitme cihazları 10 numara pili de çok popüler bir hale getirmiştir.Lütfen işitme cihazı için size tavsiye edilen pil numarasını kullanınız.Pil kodları ve renkleri aşağıdaki gibidir.
Renk kod sistemi
 ZA-10 ZA-312  ZA-13 ZA-675 veya ZA 675 Cochlear Implant 
Pilin ömrü ne kadardır?
Pilin ömrü ile kullandığınız cihaz dakikalar saatlerle ilşkili olduğu kadar cihazınızın özellikleriyle de ilişkilidir.Sizinle ilgilenen uzmanlar size cihazınız pil ömrüyle alakalı tüm detayları verebilir.
Yüksek güçteki zinc air pilleri ne demektir?
Bazı piller yüksek güçlü diye tanımlanır.Bu piller sinyalleri yeterince güçlendirir ve aynı zamanda sesin kaymasını yada bozulmasını süzerek önler ki bu bazı cihazlarda olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.Odyocell pilleri bu ayrıcalığa sahip nadir pillerden biridir.Uzun ömür ve yüksek kalitesi tartışılmazdır.
Neden pilimin üstünde yapışkanlı bir kağıt var?
Zinc air piller havayı dışardan alır.Bunun için siz pilinizi kullanmaya başlıyana kadar bu özel kağıt pilin havayla temasını önler.Pilinizi kullanmaya başlayana kadar lütfen üzerindek kağıdı çıkarmayınız.LÜTFEN PİLİNİZİ KULLANMADAN ÖNCE KAĞIDI ÇIKARINIZ VE EN AZ BİR DAKİKA HAVANIN PİLLE TEMAS ETMESİNE ÖZEN GÖSTERİNİZ.Bu zaman havanın çinkoyla reaksiyonu için gereklidir. Bazı kullanıcılar kağıdı çıkarır çıkarmaz pili cihaza takar ve daha sonra bitik pil şikayetiyle doktorlarına başvururlar.Aslında pil çalıyordur ancak yeterli voltaja ulaşmak için pillerin kısa bir süreye ihtiyacı vardır.Lütfen böyle durumlarda birkaç saniye daha bekleyiniz.Cihazınızın sağlıklı çalıştığını göreceksiniz.
Pillerimi nasıl muhafaza etmeliyim?
Pillerinizi oda sıcaklığında muhafaza ediniz.Sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutunuz.Sıcak pilin ömrünü kısaltır.Pilinizi buzdolabında da tutmayınız bu da pilin ömrünü kısaltır.Yoğun nem ya da yoğun kurulukta pilin ömrünü kısaltacaktır. Pillerinizi lütfen cebinizde metal eşyalarla birlikte taşımayınız.Pillerin paketleri içinde taşınmaları önemle tavsiye olunur. Lütfen pillerinizi çocukların ulaşamıyacağı yerlerde tutunuz ve çiğnenmesi ya da yutulması halinde doktorunuza başvurunuz.
Pil ölçüm aletleri pilimin ne kadar ömrü olduğunu gösterir mi?
Çoğu insan böyle zannetsede bu zinc air pilleri için geçerli olan bir durum değildir.Alkaline piller için bu geçerli olabilir çünkü alkaline pillerin güç düşüm eğrisi oldukça sert bir eğridir. Zinc air pillerde ise bu eğri oldukça düzdür.Bu düzlükte oldukça uzun bir eğri çizer ve bir anda biter.Bu sebepten dolayıdır ki zinc air piller ölçülmesi zor pillerdir. DİKKAT: Bazı kalitesiz(özellikle ampullü) ölçüm aletleri pilinize zarar verebileceği gibi ömrünü de oldukça kısaltır.
Pilde olması gereken voltaj nedir?
1.4 volt zinc air pillerde olması gereken volt değeridir fakat üreticiler arasında ufak değer farkları olabilir bu çok önemli değildir.Esas olarak pili çalıştıran voltaj değeri 1.1 voltun üstüdür ve bu değerin üstündeki değerler bir işitme cihazı pili için normal sayılması gereken değerlerdir.
Yeni pilimin neden voltajı düşük?
Zinc air pilleri üzerindeki kağıdı çıkarır çıkarmaz aktive olur.Buna bağlı olarak hemen ölçüm yapılan pillerde voltaj düşük görülebileceği gibi endişe edilecek bir durum yoktur ve pilinizin voltajı kullandıkça makul olan 1.4 volt düzeyine gelecektir.Size tavsiyemiz pilin üzerindeki koruyucu kağıdı çıkardıktan sonra bir dakika kadar beklemeniz ve daha sonra pili cihaza yerleştirmenizdir.
Geceleri işitme cihazımı nasıl muhafaza etmeliyim?
Gece yatarken işitme cihazınızı açık bir şekilde bırakmayın.Özellikle ufak kutuların içinde açık bir şekilde bırakıldığında cihaz ötme yapacaktır ve bu hem pil hem de cihaz için ömür kısaltıcı bir durumdur.
İşitme cihazına pili taktığımda eğer çalışmazsa neler yapmalıyım?
Pil problemlerinin ana unsurları şunlardır:

 

  1. a) Pile aktive olabilmesi için yeterli zaman verilmemiştir. 
  2. b) Kirli üst yüzey pil deliklerinin havayla temasını kesebilir. 
  3. c) Nadir olmakla birlikte pil bitik olabilir kullanmadığınız halde.
  4. d) Cihazın pil yuvasında pislik olabilir ve bu nedenle temasta problem oluşur. 
  5. e) Cihazınızın pil yuvası ile pil birbiriyle uymamaktadır. Bunların hepsine dikkat ettiğiniz halde cihaz çalışmıyorsa lütfen cihazınızı uzmanınıza kontrol ettiriniz.

 

675 pil ile Coclear Implant pil arasındaki fark nedir?

Her ikiside mavi renkli kartlardadır ancak 675 pil normal işitme kayıplarında kullanılır.675 piller yüksek frekans için kullanılmaz ve koklear pilleri yerine kullanıldığında çok kısa bir zaman içinde tükenir.Bunun için koklearlı hastalar için özel piller üretilmiştir.İşte 675 C/I yazan piller bu pillerdir ve sadece koklearlı hastalarda kullanılması uygundur Koklear pilleri yüksek frekanslar içindir ama aynı zamanda 675 pil yerine de kullanılabilir.Burada %20 lik bir kapasite farkı oluşacak ve 675 pilden daha kısa bir zamanda tükenecektir.

İşitme cihazı Bana nasıl Yardımcı Olur?
İşitme testlerine dayanarak, işitme uzmanları cihazın gerekli olup olmadığını söyleyebilir. işitme cihazları, sensorineural tip kayıplarda, hastanın duyma ve anlama düzeyinin gelişmesinde kısmen faydalı olur. işitme cihazı seçerken, uzman; duyma kabiliyeti, iş ve ev faaliyetleri, fiziksel durum, kullanılan ilaçlar gibi değişkenleri dikkate alır. Uzman ile beraber bir veya iki kulağa cihaz gerekebileceğine karar verilebilir. İki kulağa cihaz takmak seslerin dengelenmesinde, gürültülü ortamlarda kelimeleri anlama düzeyinin gelişmesinde ve seslerin kaynağının belirlenmesinde hastaya yardımcı olacaktır.
İşitme cihazı Çesitleri Nelerdir?
İşitme kaybı olan kişiler için temel olarak dört çeşit işitme cihazı vardır; 

- Kulak İçi (In The Ear - ITE) işitme cihazlari dış kulağa tamamen oturur ve hafif işitme kayıplarından, çok ileri işitme kayıplarına kadar kullanilabilmektedir. cihazın iç aksamını kaplayan dış koruma akrilikten yapılmaktadır. ITE cihazlar ek teknik mekanizmalar içerebilmektedir; Bunlara örnek olarak telecoil verilebilir, telecoil telefon konuşmaları sırasında ses iletimini arttıran küçük manyetik bir teldir. ITE cihazlar kulak kiri ve kulak akıntısı ile bozulabilmektedir. Bu cihazlar, kulak sürekli büyüdüğü ve kalıp değistirilmesi gerektiği için, genellikle çocuklar tarafından kullanılmamaktadır.

 

- Kulak Arkası (Behind The Ear - BTE) cihazlar dış kulağın içine oturan plastik bir kulak kalıbına bağlıdır ve kulağın arkasına takilir. işitmeyi sağlayan parçalar kulağın arkasındaki kutucukta yer almaktadır. Ses kulak kalıbından geçerek kulağa ulaşır. BTE işitme cihazları çok hafif işitme kayıplarından çok ileri işitme kayıplarına kadar birçok kayıpta, her yaş grubunda kullanilabilmektedir.

 

- Kanal Cihazları kulak kanalına yerleştirilir ve iki çeşidi vardır:

 

  •  Kanal İçi (In The Canal - ITC) işitme cihazları kulak kanalının büyüklük ve şekline uyacak şekilde ayarlanır, çok hafif işitme kayıplarından orta dereceli kayıplara kadar kullanılabilmektedir.

 

  •  Tamamen Kanal İçi (Completely In the Canal - CIC) işitme cihazları kulak kanalı içine gizlenir ve dışardan görülmez. Çok hafif işitme kayıplarından, orta dereceli kayıplara kadar kullanılabilmektedir.

 

Kanal cihazları kulak kiri ve kulak akıntısı dolayısıyla bozulabilmektedir. Ayrıca kulak kanalları çok dar olduğundan ve gelişim sürecinde olmaları dolayısıyla kulak yapıları sürekli değiştiğinden, genel olarak çocuklar için önerilmemektedirler.

 

- Cep Tipi Cihazlar çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Cebe konulan veya kemere takılan bu cihazlar, kulağa bir kablo yardımıyla bağlanır. Boyutlarının büyük olması dolayısıyla birçok sinyal işleme opsiyonunu içerebilmektedir ancak sadece diğer işitme cihazı tiplerinin kullanılamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Cep tipi cihazlar, bir işitme cihazının sunabileceği maksimum güce ihtiyaç duyan insanlara önerilmektedir.

Bütün işitme Cihazları Aynı Şekilde mi Çalışır?
Bütün işitme cihazlarinin mekanizmalari, cihazlar ayni çesit olsa bile, degisiklik gösterir. işitme Cihazlari Kullandiklari devre türüne göre 3 çesittir:

 

*Analog/Ayarlanabilir: Uzman hastanin ihtiyaci olan ses düzeyini ve diger özellikleri belirler, daha sonra laboratuarda bu özelliklere uyan cihaz imal edilir. Uzman ayarlamalara imkan verecek esnekligi birakir.

 

*Analog/Programlanabilir: Uzman işitme cihazıni programlamak için bilgisayar kullanir. Analog/Programlanabilir devre kullanan cihazlarin devreleri birden fazla program veya ayar içerir. Analog/Programlanabilir devre her tür işitme cihazında kullanilabilir.

 

*Dijital/Programlanabilir: Uzman cihazı bilgisayarla programlar ve kisiye uygun ses kalitesi ve yanit süresini ayarlayabilir. Dijital işitme cihazlari bir mikrofon, alici, pil ve bilgisayar çipi kullanir. Dijital devre, uzmana, ayarlama yapabilmesi için en büyük esnekligi saglayan işitme cihazı türüdür. Dijital devre her tür işitme cihazında kullanilabilir ve en pahali türdür.

Bir işitme cihazından Ne Bekleyebilirim?
Bir işitme cihazını başarıyla kullanabilmek zaman ve sabır ister. İşitme cihazı normal duymayı geri getirmeyeceği gibi mevcut durumunuzda da gerileme yaratmaz. işitme cihazına uyum sağlamak zaman alan bir süreçtir, bu süreç çevredeki sesleri duymayı öğrenmek ve değişik sesleri duymaya alışma aşamalarını içerir. işitme cihazına alışabilmek için stressiz bir ortamda birkaç saat kullanarak başlamak gerekir. Kullanıcıların yeni duyma teknikleri edinmesi ve işitme kaybını kontrol altına alabilmesini sağlayacak yetenekleri geliştirmesini sağlayacak tipte programlar mevcuttur. Uzmanınıza danıştığınız takdirde kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayacak programlar hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilmeniz mümkündür.
İşitme cihazı alırken ?
İşitme cihazı kullanılmaya başladıktan bir süre sonra sizin ayrılmaz bir parçanız haline gelecektir. Cihazdan uzun süre faydalanmanız gerektiği için cihazıniızı satın alırken dikkat etmeniz gereken çok önemli unsurlar vardır.

 

İşitme kaybımla ilgili tıbbi ve cerrahi olarak dikkate alınması gereken veya düzeltilmesi gereken bir şey var mı?

işitme cihazının garantisini öğrenin ve satıcının size Sanayi Bakanlığı onaylı garanti kartı verdiğinden emin olun. 

Türkiye` ye çok kaliteli cihazlarla birlikte çok düşük kalitede cihazlar da gelmektedir. Bu cihazların markalarının ISO ve CE gibi uluslararası kalite belgelerinin olması gerekir.

Cihazları deneyin, fiyatlarını öğrenin, kendinizi en rahat hissettiğiniz ve kullanmakta en rahat olduğunuza inandığınız cihazı seçiniz.

Bir işitme cihazının, günlük kullanımda, ortalama ömrü yedi yıl civarındadır. Bu süre boyunca cihazın belli zamanlarda tamir ve bakım görmesi gerekebilir. Bundan dolayı işitme cihazının alındığı firmanın servis ve tamir hizmetleri verip vermediğini bilmek önem kazanmaktadır.

   .Cihazı alacağınız firma T.C. Sanayi Bakanlığı SATIŞ SONRASI HİZMET YETERLİLİK BELGESİ ve TSE tarafından verilen HİZMET YETERLİLİK BELGESİ`ne sahip olmalıdır.

İşitme cihazına alışma Süreci ?
Eğer ilk defa bir işitme cihazı kullanıyorsanız alışmanız biraz zaman alacaktır. Bu zaman yaşınıza, işitme kaybınızın derecesine ve cihazınızı kullanma isteğinize göre değişiklik gösterir. Yapılan araştırmalarda bu sürenin 5-25 gün arasında değiştiği belirlenmiştir. 

 

Cihazınızı ilk kullanmaya başladığınızda bazı sesler size rahatsızlık verebilir. Özellikle uzun bir süreden beri işitme kaybı olan insanlar, kayıpsız duyan insanların çevresinde duymaya alıştığı sesleri-özellikle rüzgar ve trafik seslerini-zamanla unutmuşlardır. Bir cihaz kullanılmaya başlandığında bu sesler de daha öncekinden yüksek gelecek ve sizi rahatsız edecektir. Bu ve benzeri sesler hayatın içinde olan sesler olduğu için işitme cihazınızı kullanmaya devam ettiğiniz takdirde, biraz istek ve pratikle, bu problemlerin üstesinden gelebiliriz.

 

İlk günler: 

İlk birkaç gün işitme cihazınızı alışık olduğunuz ortamlarda yani evinizde ve işyerinizde, birkaç saat kullanın. 

 

Kendinizi yorgun ve gerilmiş hissettiğiniz takdirde cihazınızı çıkartın. Kendinizi iyi hissettikten sonra tekrar birkaç saat daha takın. Bu alıştırmayı her gün artan sürelerle tekrar edin. 7 ila 10 gün içinde cihazınızı sabah takıp, akşam çıkartabilecek duruma gelmelisiniz.. Yüksek sesle kitap veya gazete okuyarak kendi sesinizi dinleyin. İlk günlerde kendi sesiniz farklı veya yüksek gelebilir. Alışma süreci içinde kendi sesinizdeki farklılık düzelmediyse ve bu size rahatsızlık veriyorsa satıcınızla irtibata geçin. Kalıbınızda veya cihazın özel iç ayarlarında yapılacak  değişikliklerle bu şikayetleriniz giderilebilir.

 

Gürültüsüz bir ortamda bir kişi ile konuşun. Konuştuğunuz kişinin yüzüne bakın ve anlamadığınız kelimeleri tekrarlatın. Anlamanızı güçleştirecek cihazları(radyo ve televizyon) kapatın. Bu cihazın yükseltip size ilettiği seslere daha rahat alışmanızı sağlayacaktır.

 

İlerleyen günler:

 

Birkaç kişilik gruplarda konuşmalara katılın ilk zamanlarda bu grupların seslerini tanıdığınız kişilerden oluşmasına dikkat edin. Konuşmalar sırasında konuşmasını anlayamadığınız kişinin konuşmasının tekrarlamasını isteyin.

 

Birkaç kişi konuşurken, siz başka biriyle konuşmaya çalışın. Dinlerken konuşan kişinin mimiklerini ve dudaklarını izleyin. Daha büyük gruplarda, kalabalık içersinde konuşulanlar ve etraftaki sesler daha çok karışabilir. Bunları ayırt edebilmek cihaz kullanmayan insanlar için bile zor olabilir. Sabırlı olun, zamanla bu ayrımı yapabilecek duruma geleceksiniz.

İşitme cihazına Alışırken Ne Gibi Problemlerle Karşılaşılabilir?
İşitme cihazını tanıyın. işitme uzmanı, cihazı nasıl kullanacağınız ve bakımı nasıl yapacağınız konusunda bilgi verecektir. Bunun yanında, işitme uzmanı yanınızdayken, cihazı takıp çıkarın, sesi ayarlayın, temizlemeye çalışın, sol ve sağ cihazları ayırt edin ve pilleri çıkarıp takın.

 

işitme cihazı rahatsızlık verebilir. Uzmana, alışma süreci boyunca cihazın ne kadar süreyle takılması gerektiğini sorunuz. Bunun yanında işitme problemi yaşadığınız durumlarda cihazı nasıl test edebileceğinizi ve çok yüksek veya alçak sesler olduğunda sesin nasıl yükseltilebileceğini veya programlamasının nasıl yapılabileceğini de mutlaka sorunuz.

 

Kendi sesiniz çok yüksek gelebilir. Bu sorun yeni kullanıcılarda oldukça sık rastlanan bir sorundur. Uzman bunu düzeltebilir de düzeltmeyebilir de; şunu belirtmek gerekir ki hastaların çoğu buna zamanla alışmaktadırlar.

 

İşitme cihazı uğuldama yapabilir. Bu sorun olduğunda, geribildirim (feed-back) olmaktadır, bunun nedeni işitme cihazının kulağa tam olarak oturmaması, kulak kiri veya sıvı kaçması olabilir. Ayarlamalar için uzmanı görmeniz gerekir.

 

İşitme cihazınızı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

 

İşitme cihazının daha uzun ömürlü ve daha verimli çalışması için:

 

*Cihazınızı nem ve terden koruyunuz

*Cihazınızı kuru ve temiz tutunuz

*Cihazınızın en büyük düşmanı şudur: Cihazınzı duş alırken, denizde, abdest alırken, asırı yağmurda ve benzeri durumlarda çıkartınız.

*Cihazınızı kesinlikle su ile, başka bir sıvı temizleyiciyle veya alkolle temizlemeyiniz.

*Cihazınızı aşırı sıcak veya aşırı soğuktan koruyunuz.

*Cihazınızı asla saç kurutma makinesi veya mikro dalga fırında kurutmaya kalkışmayınız.

*Cihazınızı darbelerden koruyunuz

*Her zaman taze pil kullanınız. Sızıntı yapmış pilleri kesinlikle kullanmayınız.

*Cihazınızı belirli bir periyotlarla satıcınıza götürüp genel bakımını yaptırınız.

*İşitme cihazınızı kendiniz tamir etmeye kalkışmayınız. Herhangi bir arıza halinde hemen uzman ile görüşünüz.

*İşitme cihazınızı kullanırken saç spreyi veya diğer saç bakım ürünlerini kullanmayınız.

*Yedek pillerinizi ve ufak cihazları çocuklar ve ev hayvanlarından uzak tutunuz.

İşitme cihazınız Çalışmıyorsa ?

Sorun: İşitme cihazım çalışmıyor. 

1 - Pil bitmiş olabilir. Cihazınıza yeni bir pil takın.

2 - Kulak kalıbınızın hortumu tıkanmış olabilir. Tıkanıklığı temizleyiniz.

3 - Cihazınız hasarlı olabilir. İşitme merkezinize başvurunuz.

4 - Cihazınızın pilini ters takmış olabilirsiniz. Pili doğru taktığınızdan emin olunuz.

Sorun: işitme cihazımın sesi azaldı. 

1 - Kulak kalıbınızın hortumu tıkanmış olabilir. Kalıbınızı temizleyiniz.

2 - Cihazınızın pili bitmiş olabilir. Yeni bir pil takınız.

3 - İşitme kaybınız artmış olabilir. İşitme merkezinize başvurunuz.

4 - Kulağınız kirden dolayı kapanmış olabilir. İşitme merkezinize başvurunuz.

Sorun: Ses bozuk yada net değil. 

1 - Pil bitiyor olabilir. Yeni bir pil takınız.

2 - Cihaz bozulmuş olabilir. İşitme merkezinize başvurunuz.

Sorun: Cihazımdan düdük sesine benzer bir ses geliyor.  

1 - Kulak kalıbınızın hortumu yırtılmış olabilir. İşitme merkezinize başvurunuz.

2 - Kulak ölçünüz değiştiği için kulak kalıbınız küçük geliyordur. İşitme merkezinize başvurunuz.

Sorun: Cihazım düdük sesi çıkarıyor ve kapanıyor.  

1 -Cihazınızın pil bitiş sinyali veriyordur. Yeni bir pil takınız.